Європеїзм Лесі Українки у світлі літературознавчих студій Наталки Іщук-Пазуняк - Кочерга, Світлана; Kocherga, Svitlana (Німецько-Українське Наукове Об’єднання ім. проф. Юрія Бойка-Блохина, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті розглянуто внесок Наталії Іщук-Пазуняк, нащадка роду Шульгиних, в розвиток студій, присвячених Лесі Українці, та популяризацію творчості письменниці. Висвітлено дружні зв’язки родин Косачів та Шульгиних. Основним вектором досліджень Наталії Іщук-Пазуняк як літературознавця визначено європеїзм Лесі Українки. У працях дослідниці обґрунтовано оригінальність української авторки в контексті здобутків світового письменства, проінтерпретовано окремі її твори в руслі тенденцій західної науки про літературу. Доведено, що літературознавча оптика Наталії Іщук-Пазуняк сприяє поглибленню рецепції кроскультурності та інтертекстуальності художнього світу Лесі Українки. The article deals with the contribution of Natalia Ishchuk- Pazuniak, a descendant of the Shulgin family, in the development of studies dedicated to Lesia Ukrainka and popularization of the writer’s creativity. It is highlighted the friendship of the Kosach and Shulgin families is. The main vector of research by Natalia Ishchuk-Pazuniak as a literary critic is Lesia Ukrainka’s Europeanism. The researcher made evident the originality of the Ukrainian author in the context of the achievements of world writing, and interpreted some of her works in comparison with the trends of Western literature. It is proved that literary optics of Natalia Ishchuk-Pazuniak contributes to deepening of the reception of cross-cultural and intertextual artistic world of Lesia Ukrainka.
LESIA UKRAINKA’S EUROPEANISM IN LIGHT OF WORKS OF NATALIA ISHCHUK-PAZUNIAK
Keywords: окцидент; модернізм; глобалізм; культурософія; імагологія; occident; modernism; globalism; cultural philosophy; imagology