Гідрографічі, гідрологічні, гідрохімічні особливості басейну річки Інгулець - Щесюк, Єлизавета Русланівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Активна антропогенна діяльність істотно впливає на природні характеристики річок, змінюючи їхній режим та хімічний склад води. Такі трансформації мають значний вплив на гідрографічну структуру, морфометричні параметри річок і їхніх приток. Метою роботи є вивчення гідрографічних, гідрологічний та гідрохімічних особливостей басейну річки Інгулець. Для досягнення поставленої мети були поставленні такі завдання: – охарактеризувати фізико–географічні умови басейну; – вивчити чинники формування гідрографічної мережі та виконати морфометричні розрахунки; – дослідити гідрографічну структуру річкової мережі та її особливості; – проаналізувати гідрологічний режим; – дослідити гідрохімічні особливості річки та розробити рекомендації щодо покращення її стану. Басейн Інгульця охоплює чотири області півдня України площею 14 627 км² і включає 67 приток довжиною понад 10 км. Найбільшими є річки Висунь та Саксагань. Довжина Інгульця становить 517,2 км з коефіцієнтом звивистості 2,18 та густотою річкової сітки 0,24 км/км². Гідрологічні процеси обумовлені природними та техногенними факторами: сезонною мінливістю водного режиму, впливом водосховищ загальним об’ємом понад 530 млн м³ та промислового навантаження. Аналіз за 2018–2022 роки засвідчив тенденцію до зниження водності та її регулювання. Гідрохімічний стан характеризується підвищеною мінералізацією (983–1408 мг/дм³) внаслідок скидання шахтних вод Криворізького басейну. Вода належить до сульфатно–гідрокарбонатного класу з перевищеннями ГДК за сульфатами (у 3,5–11 разів), хлоридами (у 5–10 разів) та нітритами (до 9 разів). Запропоновано комплекс заходів щодо покращення стану річки.
Keywords: річка Інгулець; басейн річки; гідрографічна мережа; гідрологічний режим; гідрохімічні особливості