Розвиток психологічної ресурсності осіб літнього віку засобами арт-терапії - Дутко, Галина Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена теоретико-методологічному та емпіричному дослідженню впливу арт-терапевтичних методик на психоемоційні стани та розвиток психологічної ресурсності людьми похилого віку в умовах війни. У першому розділі проаналізовано теоретичні аспекти поняття психологічної ресурсності, наукові підходи цього поняття в літературі, розглянуто аналіз сучасних наукових досліджень, які підтверджують ефективність арт-терапії, а також психологічні особливості людей літнього віку. У другому розділі здійснено аналіз емпіричного дослідження впливу програми арт-терапевтичних заходів на емоційні стани та розвиток психологічної ресурсності осіб літнього віку, у тому числі на рівень психічного здоров’я, стани тривожності, фрустрації, агресивності, ригідності. Результати аналізу даних дозволяють робити висновок, що проведена програма арт-терапевтичних заходів може використовуватись для покращення показників психологічної ресурсності та зменшення станів тривожності ті фрустрації в осіблітнього віку. Практична значущість одержаних результатів полягає в обґрунтуванні ефективності програми впливу засобів арт-терапії для покращення психологічної ресурсності, станів тривожності, фрустрації людей літнього віку в умовах війни. Результати дослідження можуть бути використані для розробки програм психологічної підтримки осіб літнього віку. Зокрема, отримані дані можуть допомогти у створенні програм розвитку психологічної ресурсності осіб літнього віку, що є актуальним завданням в сучасних умовах різкого старіння населення. Психологічна ресурсність як здатність особистості актуалізовувати власні ресурси є важливим поняттям в проблематиці здорового старіння. Особливо це актуально для населення України, яке є одним із тих, які найшвидше старішають в Європі і винищується в умовах війни. Арт – терапія, яка виникла як поняття в процесі лікування та реабілітації пацієнтів післявоєнної Британії, може бути безпечним і ефективним методом впливу на психоемоційні стани та розвиток психологічної ресурсності осіб літнього віку в умовах війни.
Keywords: розвиток психологічної ресурсності; психологічна ресурсність осіб літнього віку; арт-терапія; здорове старіння