Діагностика ціннісних орієнтацій у педагогічних працівників - Савчук, Надія; Savchuk, Nadiay (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті акцентується увага на визначній ролі педагогічного працівника в освітньому процесі. Від вчителя, рівня розвитку його особистісних і професійних якостей, системи цінностей значною мірою залежить становлення підростаючого покоління. Знання ціннісних орієнтацій педагога є показником його зрілості, і своєчасна діагностика сприятиме психологічному забезпеченню процесу вдосконалення та самовдосконалення особистості вчителя, а відтак, і ефективному виконанню ним своїх навчально-виховних функцій та забезпечить його визначальну роль у формуванні нових духовно-інтелектуальних якостей молодого покоління. Цінності виступають складовою ціннісних орієнтацій. У кожному віковому періоді домі¬нують певні цінності, які залежать як від об’єктивних (суспільно-економічних), так і суб’єктивних (розвитку свідомості, потреб, прагнень тощо) умов. Ціннісні орієнтації в структурі педагогічної свідомості піддаються багаторазовим і досить істотним перетворенням. Для вивчення системи ціннісних орієнтацій особистості педагога використано методику М. Рокича. Експериментальне дослідження засвідчує про своєрідну фіксацію вчителя на необхідності вирішення власних проблем, що відсуває орієнтації на проведення дозвілля, милування красою природи та мистецтва, певну соціоцентричну спрямованість і навіть проблеми самовдосконалення на задній план. Отже, важливим регулятором життєдіяльності й поведінки педагогічного працівника є цінності та ціннісні орієнтації. Структура ціннісних орієнтацій є складним соціально-психологічним утворенням, що має динамічний характер, в результаті чого можливо впливати на її формування. In the article attention is accented on the prominent role of pedagogical worker in an educational process. From a teacher, level of development of him personality and professional internalss, systems of values becoming of rising generation depends largely. Knowledge of the valued orientations of teacher is the index of his maturity, and timely diagnostics will assist the psychological providing of process of perfection and self-perfection of personality of teacher, and consequently, and to effective implementation to them of the educational-educator functions and will provide him qualificatory role in forming of new spiritually-intellectual internalss of the young generation. Values come forward as a constituent of the valued orientations. In every age-old period house of certain values that depend both on objective (social-economic) and subjective (to development of consciousness, necessities, aspirations and others like that) terms. The valued orientations in the structure of pedagogical consciousness yield to frequent and substantial enough transformations. For the study of the system of the valued orientations of personality of teacher methodology of M. Rokycha is used. Experimental research certifies about the original fixing a teacher on the necessity of decision of own problems, that moves aside orientations on realization of leisure, admiring of nature and art beauty, certain sociocentrical for orientation and even problems of self-perfection on a background. Thus, the important regulator of vital functions and behavior of pedagogical worker are values and valued orientations. A structure of the valued orientations is difficult socialpsychological formation that has dynamic character, as a result of what it maybe to influence on her forming.
Diagnostic of Value Orientations in Pedagogical Workers
Keywords: ціннісні орієнтації; педагогічні працівники; система цінностей; valued orientations; pedagogical workers; system of values