Сприятливе інтерактивне освітнє середовище як детермінанта розвитку особистості молодшого школяра - Яструб, Оксана (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті розкривається сутність сприятливого інтерактивного освітнього середовища початкової школи, як чинника формування особистості молодшого школяра. Сприятливе середовище початкової школи визначено як цілеспрямовано створені умови в початковій школі, які забезпечують розвиток гармонійних, гуманних відносин між усіма суб‟єктами освітнього процесу, взаєморозуміння та довіру між ними, сприяють формуванню у них ситуації успіху. Специфічними ознаками сформованості цього середовища визначені когерентність, як спроможність взаємоузгоджувати дії й впливи різних мікросередовищ у ході реалізації визначених освітніх функцій; варіативність та мобільність, як показники здатності його розвитку. Сприятливе інтерактивне освітнє середовище початкової школи схарактеризовано як систему умов існування, розвитку і діяльності особистості цілеспрямовано створених у початковій школі, завдяки застосуванню інтерактивних технологій навчання й виховання, які сприяють оволодінню нею необхідними компетенціями, формуванню її як освіченої й духовно розвиненої особистості, здатної до комунікації, взаємодії в сучасних умовах початкової школи. Інтегральним критерієм якості сприятливого інтерактивного освітнього середовища визначено його здатність надати всім суб‟єктам освітнього процесу можливості для самореалізації та особистісного розвитку.The article reveals the essence of a favourable interactive educational environment of elementary school as a factor in the formation of the personality of a junior pupil. The favorable environment of the elementary school is defined as purposefully created conditions in the elementary school, which ensure the development of harmonious, human relations between all subjects of the educational process, mutual understanding and trust between them, contribute to the formation of their situation for success. Specific features of the formation of this environment are coherence, as the ability to mutually coordinate the actions and influences of different microenvironments in the course of the implementation of certain educational functions; variability and mobility, as indicators of the ability of its development. The interactive educational environment of the elementary school is characterised as a system of conditions of existence, development and activity of the individual purposefully created in elementary school, thanks the using of interactive technologies of education and upbringing helping to acquire the necessary competences, to form it as an educated and spiritually developed person capable for communication, interaction in the modern conditions of elementary school. Favorable interactive educational environment is necessarily mobile and dynamic; the environment in which the subject, acting in value by itself and, being open to another and constantly interacting with it, internalizes and exterminates knowledge, values, norms, in result in personal changes of occur. An integral criterion of the quality of a supportive interactive educational environment is its ability to provide all subjects of the educational process with opportunities for self-realization and personal development.
Keywords: середовище; освітнє середовище; інтеракція; інтерактивне середовище; молодші школярі; сприятливе середовище; сприятливе інтерактивне освітнє середовище початкової школи