Українська підляська говірка в поезії Марії Сарнацької - Яворський, Андрій Юрійович; Yavorskyi, Andrii Yu. (Towarzystwo Miłośników Skansenu Kultury Materialnej Chełmszczyzny i Podlasia w Holi, 2017)
У творах поетеси з Південного Підляшшя (Польща) Марії Сарнацької проаналізовано особливості місцевої української говірки, зокрема прокоментовано специфіку рефлексації давніх голосних, відмінності у вживанні приголосних, простежено специфіку формотворення іменників, прикметників, дієслів, відмінності у структурі та відмінюванні займенників. З’ясовано специфіку використання авторкою діалектних елементів.
Keywords: підляські говірки; голосні фонеми; приголосні фонеми; словозміна; архаїзм; інновація; граматична аналогія; Марія Сарнацька