Мозаїки у Волинській області як туристичні ресурси - Романюк, Світлана Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерському проєкті комплексно охарактеризовано мозаїки, як зразки монументального мистецтва радянської доби, їх мистецька цінність як об’єктів культурної спадщини, що потребують збереження та актуалізації в сучасних умовах. На основі польових досліджень, фотофіксації, вивчення документів Державного архіву Волинської області (фонди Р-1447 «Обласний художньо-виробничий комбінат Волинської організації Спілки художників України», 1950–1997 рр., Р-3009 «Шингур Віктор Іванович» (1939–2008), художник, член Спілки художників СРСР, 1963–1978 рр.», Р-3010 «Чорнокнижний Григорій Петрович (1915–1992), художник, член Спілки художників СРСР, 1950 1993 рр.») укладено «Каталог мозаїк, створених у Волинській області у 1960-1980-х рр.» та карту мозаїк Волинської області, на якій локалізовано збережені та знищені об’єкти. Загалом на карту Волинської області нанесено 184 місцезнаходження мозаїк. У каталозі мозаїки охарактеризовано за низкою ознак (назва, рік створення, місце розташування, тип розміщення, матеріал, вартість виконання, стан збереження, розмір). На основі архівних документів розкрито їх авторство (Р. Авагян, С. Байдукова, В. Галькун, Т. Галькун, Ю. Герман, В. Гура, В. Кирилков, М. Ковальчук, М. Куценко, Л. Литвин, М. Савицький, Б. Федорук, Л. Хведчук, В. Шингур, К. Якубек тощо); охарактеризовано стилістику, тематику мистецьких робіт. Увагу акцентовано на унікальних зразках відтворення української традиційної культури, синтезу мистецтв, формах інтеграції мозаїк у громадський простір. Матеріали роботи спрямовані на збереження, популяризацію та наукове осмислення монументальної мозаїки Волині, розкривають її значення як елементу культурної та історичної ідентичності регіону. Дослідження має міждисциплінарний характер, базуючись на теорії музеєзнавства, пам’яткознавства, мистецтвознавства, історії мистецтва.
Keywords: мозаїка; Волинська область; радянське мистецтво; культурна спадщина; монументальне мистецтво