Природно-ресурсний потенціал озерних екосистем Турійського району Волинської області - Шевчук, Михайло; Сергушко, Олександр; Shevchuk, Myhailo; Serhushko, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті описано проблеми впливу антропогенного та природного чинників на стан озер Волинської області. На основі сучасних європейських критеріїв проведено виділення груп та розмежування типів озер Турійського району. Розглянуто можливі способи розв’язання проблеми задля відновлення гідрологічної ролі водойм. Ураховуючи потребу комплексу меліоративних заходів, виконано оцінку природно-ресурсного потенціалу озерних екосистем. Указано розвідані запаси та якісні показники донних відкладів, описано стан прибережної й берегової смуг. Визначено природно-заповідні особливості територій, а також види рослин і тварин, що занесені до Червоної книги. Проаналізовано законодавче врегулювання ведення господарської діяльності на охоронних територіях. Запропоновано найбільш ефективні способи використання озерних відкладів для різних видів господарської діяльності. This article describes the influence of anthropogenic and natural factors on the lakes of Volyn region. The differentiation of groups and types of lakes of Turiysk district, based on the current European criteria, is conducted. The possible solutions of the problem are considered with the aim of preceding the hydrological role of reservoirs. Taking into account the necessity of land reclamation complex measures the estimation of natural resources of lake ecosystems is executed. The explored supplies and quality of bottom sediments are indicated and the state of coastal and riverside is described. The natural protected features of areas, kinds of plants and animals listed in the Red Book are indicated. The legislative regulation of business activity on the protected areas is analyzed and the most effective ways of lake sediments application for various types of economic activity are offered.
Natural and Resource Potential of the Lacustrine Ecological Systems of Turiysk District of Volyn Region
Keywords: озеро; сапропель; типологія; директива; басейн; lake; sapropel; typology; directive; basin