Організація електронної комерції та планування впровадження новітніх технологій продажу в умовах цифровізації - Шостак, Людмила Василівна; Волинець, Ірина Григорівна (My University, 2025)
Стаття присвячена аналізу електронної комерції в умовах цифрової трансформації та впровадженню інноваційних технологій продажу. Розглянуто вплив ШІ, big data, мобільних застосунків, AR/VR і голосових інтерфейсів на бізнес-процеси та взаємодію з клієнтами. Електронна комерція виступає важливим фактором розвитку цифрової економіки та розширення доступу до глобальних ринків. Методологія дослідження базується на системному підході, що включає елементи індуктивного та дедуктивного аналізу, порівняння бізнес-моделей та вивчення статистичних даних з відкритих джерел. У фокусі — аналіз основних бізнес-моделей, застосовуваних в електронній комерції (посередницької, рекламної, передплатної, торгової, партнерської тощо), а також практичні приклади їх використання провідними світовими компаніями, такими як Amazon, Netflix, IKEA, Zara. Окрема увага приділена українському досвіду адаптації бізнесу до умов війни, що доводить життєздатність цифрових підходів в умовах криз. У роботі також розглянуто специфіку впровадження електронної комерції в різних галузях економіки. Зокрема, у сфері послуг зростає роль онлайн-бронювання, цифрового консалтингу та телемедицини; у сфері лісового господарства електронні платформи спрощують доступ до тендерів, електронної сертифікації деревини та контролю за заготівлею ресурсів. В автомобілебудуванні поширюється електронний продаж транспортних засобів і запчастин, а також онлайн-сервіси технічного обслуговування. У харчовій промисловості активно застосовуються системи відстеження поставок та автоматизовані системи замовлень. У сфері освіти, фінансів та туризму цифрові платформи забезпечують персоналізований сервіс, доступ до аналітики, а також високий рівень клієнтського супроводу. У результаті дослідження встановлено, що цифрові інновації підвищують якість обслуговування клієнтів, гнучкість логістики та ефективність продажів. Водночас вони супроводжуються викликами, такими як зростання конкуренції, кіберзагрози, висока вартість модернізації та потреба в постійному оновленні цифрових навичок. Особливу увагу приділено необхідності законодавчого регулювання та захисту персональних даних. У висновках зазначено, що успішний розвиток електронної комерції забезпечується завдяки орієнтації на споживача, адаптації бізнес-моделей до галузевих особливостей та використанню цифрових інструментів. Подальші дослідження варто зосередити на специфіці цифровізації галузей, регуляторних змінах і трансформації споживчих поведінкових моделей.
Keywords: планування; електронна комерція; прогнозування; цифровізація; інновації; онлайн-продажі; бізнес-моделі; автоматизація; штучний інтелект; big data; логістика; AR/VR; мобільна торгівля; інтернетбізнес; цифрова трансформація; сфера послуг; лісове господарство; автомобілебудування; цифрові галузі; 658.8: 004.738.5