Польща та польськість у повісті Є.Пільха "Список перелюбниць. Подорожня проза" - Римарович, Малгожата; Rymarowicz, M. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
У своїй повісті Єжи Пільх представляє зустріч поляка з Іншим - шведом Бьорном,який приїжджає з візитом до Кракова. Густав намагається в якнайкращому світлі показати "капіталістові" -шведові польську культуру і дійсність часів Польської Народної Республіки. У повісті багато комічних ситуацій,іронії і самоіронії.Врешті вичвляється ,що чужі в політичному сенсі поляк і швед є своїми в людському вимірі. In novel by J.Pilch,author presents the meeting of Polish with Other - Swedish Bjorn,who was visiting Kracov.Gustav was trying to show Polish culture,in the best light,at the time when Poland was a part of Soviet Union.The novel contains a lot of comical situation,irony and self-irony.In the end appears that Other in political sense are Our in human sense.
Poland and Polish Character in the Novel by Jerzy Pilch's "List of Adulteres.Travel Prose"
Keywords: Свій, Чужий, польськість, поляк, швед.; Self-image/Others, a stranger, identity of Polish , a Pole, a Swede