Роль Китаю у відносинах Індії та Пакистану - Кисіль, Світлана; Моренчук, Андрій Анатолійович; Моренчук, Андрій Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Розглянуто роль Китаю в розвитку відносин між Індією та Пакистаном. Виокремлено Китайсько-пакистанський економічний коридор (КПЕК) як один із головних шляхів співпраці Китаю й Пакистану. Указано, що Китай має значний вплив і зв’язки з країнами Південної Азії та може впливати на врегулювання конфліктів. Особливо роль і місце Китаю в конфлікті визначається в реагуванні на вчинені бойові дії та терористичні акти зі сторони Пакистану та Індії. Китай як фактично третя сторона конфлікту реагує на ці дії негативно. Офіційний Пекін у своїх заявах неодноразово наполягав на мирному вирішенні всіх суперечок. У статті також проаналізовано ставлення Пакистану та Індії на залучення Китаю в конфлікт. Водночас Пакистан, безсумнівно, не проти підтримки з китайської сторони, Індія виступає проти будь-яких дій, а особливо не підтримує китайську ініціативу КПЕК, адже вважає, що цей економічний коридор загрожує індійській безпеці як в економічному, так і у військово-політичному плані. При цьому Китай не завжди діє послідовно, а гнучко реагує на мінливу ситуацію як у регіоні, так і в середині країни.
Keywords: Пакистан; Індія; Китай; конфлікт; співпраця; КПЕК; Pakistan; India; China; conflict; cooperation; CPEC; 327(510); 327(540:549.1)