Рецепція метадрами в польському літературознавстві - Вісич, Олександра Андріївна; Visych, Oleksandra (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті здійснено огляд сучасних метадраматичних студій у польському літературознавстві. Окреслено теоретичний контекст трактування терміна «метадрама» у світовій літературознавчій практиці. Основу увагу приділено працям Славомира Свйонтека, Яцека Мидлі, Кристини Рути-Рутковської. Виокремлено концепції, що поглиблюють уявлення про метадраматичний потенціал часу та діалогу в драмі. Нині в польському літера-турознавстві вважається усталеним визначення метадрами як драми або вистави саморефлексивного характеру, що відображають проблеми театру. Виміри метатеатральності можуть бути спроектовані драматургом у структурі тексту або надбудовані режисером у процесі інсценізації. Підкреслено продуктивність застосування метадраматичного аналізу як для перепрочитання класиків польської драматургії, так і при дослідженні авангардної та постмодерної драми. Наголошено на необхідності виокремлення метадраматичного дискурсу у вітчизняному літературознавстві, що зумовлено актуалізацією прийомів метадрами в українській п’єсі. The article reviews the current metadramatic studies in the Polish literary theory. It’s outlined the theoretical context of interpretation of the term «metadrama» in the world literary practice. The main of attention is paid to the works of Sławomir Świontek, Jacek Mydla, Krystyna Ruta-Rutkowska. Their studies deepened the understanding of the metadramatic potential of time and dialogue in drama. Nowadays the Polish literary criticism considers to be established the definition of metadrama as a drama or a play of self-reflexive type that reflects the problems of the theater. Measurements of metatheatre can be designed by playwright in the structure of the text or layered by director during the process of staging. It's underlined that the usage of metadramatic techniques is productive in both rereading of classic Polish drama, as well as studying of avant-garde and postmodern drama. It’s stressed on the necessity of highlighting of metadramatic literary discourse in the Ukrainian literary theory due to the actualization of techniques of metadrama in Ukrainian plays.
The Reception of Metadrama in the Polish Literary Theory
Keywords: метадрама; метатеатр; драма в драмі; саморефлексія; драматичний діалог; metadrama; metatheatre; drama within the drama; self-reflection; dramatic dialogue