Еволюція української національної ідеї у соціально-філософській думці України на зламі ХІХ – ХХ століть - Бичук, Ірина Олександрівна; Bychuk, Iryna O. (Інститут вищої освіти НАПН України, 2011)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук зі спеціальності 09.00.03 – соціальна філософія та філософія історії. – Інститут вищої освіти НАПН України, Київ, 2010. Дисертація присвячена систематизації світоглядних закономірностей і особливостей еволюціонування української національної ідеї у соціально-філософській думці України на зламі ХІХ – ХХ століть. Здійснено комплексний аналіз чинників, які детермінували розвиток суспільної свідомості України в означений період; узагальнено та ієрархізовано фактори, які визначили становлення уявлень про українську національну ідею. Проведено порівняльний аналіз ідейно-світоглядної спадщини діячів, які стояли біля витоків українського національного відродження, теоретично обґрунтовували національну ідею, сприяли своєю суспільно-політичною та науковою діяльністю утвердженню національної свідомості українців. Визначено функціонально-інструментальні, аксіологічні та телеологічні пріоритети оптимальної корелятивної відповідності уявлень про національну ідею як об’єктивний статус-кво суспільної дійсності, окреслено перспективи його еволюції. Обґрунтовано тезу, згідно з якою ключовим критеріальним орієнтиром коректної концептуалістики національної ідеї є симбіоз теоретико-інтерпретаційної переконливості та практичної ефективності. Thesis for candidate degree of philosophical sciences, speciality 09.00.03 – social philosophy and philosophy of history. – Institute of Higher Education of the National Academy of Pedagogical Sciences of Ukraine, Kyiv, 2010. Dissertation is devoted to systematic philosophical evolution and peculiarities of the Ukrainian national idea in the social and philosophical thought of Ukraine at the turn of the XIX – XX centuries. A comprehensive analysis of factors that determined development of social consciousness of Ukraine in the designated period accomplished. Summarized and built hierarchy of factors that determined the formation of representations of the Ukrainian national idea. A comparative analysis of ideological and theoretical heritage of founders of the Ukrainian national revival that theoretically justified the national idea and favored for its socio-political and scientific activities of the establishment of Ukrainian national consciousness conducted. The functional and instrumental, axiological and teleological priorities under optimal correlative notions of the national idea as an objective status quo of social reality and the prospects for its evolution were determined. The thesis according to which the key conceptuality criterion of correct guidance of the national idea is a symbiosis of theoretical and practical interpretation and convincing performance was justified.
Evolution of the Ukrainian national idea in the social and philosophical thought of Ukraine at the turn of the XIX – XX centuries
Бичук Ірина Олександрівна - канд філос. наук, доцент кафедри соціології Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки
Keywords: українська національна ідея; Ukrainian national idea; комплексність; complexity; системність; systematic; ідейні пріоритети; ideological priorities; порівняльний аналіз; сравнительный анализ; comparative analysis; ідеологічна дійсність; ideological reality