Оздоровлення студентів спеціальної медичної групи засобами аеробних фітнес-програм - Бєлікова, Наталія; Byelikova, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Зростання кількості студентів з ослабленим здоров’ям, які належать до спеціальної медичної групи, простежуємо щорічно. У зв’язку з цим актуальним є вивчення особливостей занять оздоровчою фізичною культурою в спеціальних медичних групах, завдань, проблем і перспектив діяльності, спрямованої на профілактику захворювань та зміцнення здоров’я студентів. Найбільшим оздоровчим ефектом характеризуються фізичні навантаження аеробного характеру. Одними з форм організації оздоровчої фізичної культури, які враховують потреби й можливості людини, є фітнес-програми, в основі яких лежить синтез вправ спортивно-гімнастичного стилю, елементів танцю й музики. Схарактеризовано різноманітність видів аеробних програм, серед яких – класична (базова), танцювальна, степ-, слайд-, аква-, памп-аеробіка, аеробіка з елементами бойових мистецтв, фітбол-аеробіка. Доведено доцільність занять оздоровчою аеробікою низької інтенсивності (ЧСС 55–75 % від максимальної, тривалість занять – до 60 хв, регулярність – 3–5 разів на тиждень) зі студентами спеціальних медичних груп. Умовою ефективності занять є побудова тренувального процесу згідно із загальними методичними принципами фізичного виховання: активності, свідомості, доступності, систематичності, послідовності та індивідуалізації. Growth of the number of students with broken health who belong to special medical group is increasing every year. That is why studying of peculiarities of health improvement physical culture classes in special medical groups, tasks, problems and perspectives of activities oriented at illnesses prophylaxis and strengthening of students’ health are extremely topical. Physical loads of aerobic character are characterized with the best health improvement effect. One of the forms of organization of health improvement physical culture that take into account needs and possibilities of a person are fitness programs that have in their basis special synthesis of exercises of sports-gymnastic style, elements of dance and music. It is characterized different kinds of aerobic programs, among them are: classical (basic), dancing, step-, slide-, aqua-, pump-aerobics, aerobics with elements of martial arts, fitball-aerobics. IT was proves the effectiveness of health improvement aerobics of low intensity (heart rate 55–75 % from the maximal one, class duration – 60 minutes, regularity – 3–5 times per week) with students of special medical groups. Built of the training process in correspondence with methodological principles of physical education is the condition of the effectiveness of classes: activity, consciousness, accessibility, systematic character, sequence and individualization.
Health Improvement of Students of a Medical Group by Means of Aerobic Fitness Programs
Keywords: студент; student; здоров’я; health; спеціальна медична група; special medical group; оздоровча фізична культура; health improvement physical culture; фітнес-програми; fitness program