Формування пізнавальної активності у дітей старшого дошкільного віку в умовах ЗДО - Підлипна, Яна Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Проблема формування пізнавальної активності у дітей старшого дошкільного віку в умовах закладу дошкільної освіти у кваліфікаційній роботі розглядалася на теоретичному та емпіричному рівнях. Зокрема, представлено огляд проблеми в наукових джерелах, конкретизовано сутність пізнавальної активності як складного особистісного утворення, що розвивається, схарактеризовано структуру пізнавальної активності: типи, види, компоненти, форми, показники прояву та рівні. Виокремлено психолого-педагогічні умови розвитку пізнавальної активності старших дошкільників, такі як: спрямування освітньої діяльності на розвиток пізнавальних процесів (мислення, сприймання, пам’яті, уяви, мовлення, уваги) та емоційної сфери; створення розвивального предметно-просторового середовища та організація різноманітної діяльності з пізнавальним призначенням – комунікативна, художня, рухова, ігрова; активізація спілкування з дорослими та ровесниками; усунення можливих чинників, які перешкоджають розвитку пізнавальної активності: страх, обмеження, відсутність інтересу дорослих, їх глузування, надмірна увага до помилок і невдач дитини, критичне ставлення до її самостійного вибору тощо. Результативність експериментального дослідження педагогічних умов розвитку пізнавальної активності старших дошкільників пов’язана з переходом до більш активних способів пізнання в умовах індивідуальної і колективної взаємодії дитини з дорослим, зокрема з використанням цікавих експериментів, навчальних ігор та ігрової діяльності, завдань дослідницького характеру, способів подачі нової інформації тощо.
Keywords: пізнавальна активність; формування