Ландшафтно-геохімічний аналіз озера Скомор’є - Ільїна, Ольга Вікторівна; Пасічник, Михайло Петрович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2015)
У роботі проаналізовано матеріали ландшафтно-геохімічних досліджень озера Скомор’є (Західне Полісся). Значну увагу приділено вивченню структури водозбору та аналізу хімічного складу золи (СаО, P2O5, Nзаг., Sзаг., Fe2O3, K2O). Побудовано геохімічні профілі вмісту окремих елементів на різних генетичних горизонтах, розраховано морфометричні та гідрологічні характеристики водойми, а також структуру земельних угідь водозбору. Встановлено, що торф’янистий сапропель оз. Скомор’є придатний для використання в якості органічних добрив, у промисловості будівельних матеріалів, клеючих засобів, бурових розчинів, у пелоїдотерапії та косметології.
Keywords: Волинське Полісся; озеро Скомор’є; донні відклади; ландшафтно-геохімічний аналіз; торфянистий сапропель; 911.2 : 556.55 (477.82)