Applied and Computational Linguistics - Біскуб, Ірина Павлівна; Biskub, Iryna P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Розглядається сучасний стан прикладної та комп’ютерної лінгвістики, проаналізовано лінгвістичні теорії 20-го – початку 21-го століть під кутом розмежування різних аспектів мови з метою формалізованого опису у електронних лінгвістичних ресурсах. Запропоновано критичний огляд таких актуальних проблем прикладної (комп’ютерної) лінгвістики як укладання комп’ютерних лексиконів та електронних текстових корпусів, автоматична обробка природної мови, автоматичний синтез та розпізнавання мовлення, машинний переклад, створення інтелектуальних роботів, здатних сприймати інформацію природною мовою. Для студентів та аспірантів гуманітарного профілю, науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів України.
Keywords: прикладне мовознавство; автоматичний переклад; обчислювальна лінгвістика