Сучасні можливості природного рекреаційного потенціалу Ратнівської ТГ Волинської області - Лук’янова, Ганна Віталіївна; Полянська, Тетяна Олександрівна; Полянський, Сергій Володимирович; Чижевська, Лариса Тарасівна; Нетробчук, Ірина Марківна; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Качаровський, Роман Євгенович (Vydavatelské skupiny „Scientific Perspectives“, 2022)
Вивчено сучасні передумови та етапи формування Ратнівської селищної територіальної громади (ТГ) Волинської області в аспекті реформування адміністративно-територіального устрою в Україні та трасформації моделі державного управління на місцях, тобто зміни умов місцевого самоврядування. Досліджено нинішню територію громади, її населення, склад громади та окреслено межі території. Проаналізовано аналогічні дослідження проведені науковцями із даної тематики, визначено методи його проведення та окреслено найефективніші можливості аналізу особливостей природного потенціалу окремо взятої територіальної громади. Природний рекреаційний потенціал розглянуто як комплекс чинників, що забезпечують належні умови для рекреації та туризму жителів Волині та інших регіонів України, а також туристів із за кордону. Акцент у дослідженні зроблено на особливостях клімату (температурний режим, кількість опадів тощо), поверхневих вод (зосереджену увагу на морфометричних характеристиках водних об’єктів, зокрема річок, озер, водосховищ та ставків), ґрунтів, лісових (деталізовано видову та вікову структуру наявних насаджень), земельних та мисливських ресурсів. Надано детальну характеристику об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) громади. Досліджено етапи історії їх формування, природні, зокрема, флористичні та фауністичні особливості. Обґрунтовані умови здійснення природоохоронної та рекреаційної діяльності в їх межах Ратнівської територіальної громади. Запропоновано найефективніші напрямки покращення функціонування об’єктів ПЗФ та можливості розширення його мережі в сучасних умовах господарювання.
Keywords: децентралізація; територіальна громада; природно-заповідний фонд; рекреаційний потенціал; клімат; поверхневі води; земельні ресурси; ґрунтовий покрив; природно-заповідні об’єкти; Ратнівська ТГ; Ковельський район; Волинська область.; 911.3:330.15](477.82-72):379.8