Вміст хімічних елементів в грунті в різних зонах волинської області та його взаємозв’язок з продуктивністю мислення чоловікив і жінок - Козачук, Наталія Олександрівна; Шварц, Людмила Олексіївна; Качинська, Тетяна Валеріївна; Круцік, І. А.; Kozachuk, Nataliia O.; Shvarts, Liudmyla O.; Kachynska, Tetiana V.; Krutsik, I. A. (The International Scientific Association "Science & Genesis", 2014)
Нами був проведений кореляційний аналіз показників продуктивності виконання інтеле ктуа льних завдань та вмісту мікроелементів в ґрунті територій проживання обстежуваних людей . Отримані нами результати показали, що рівень взаємозв'язку між вмістом мікроелементів в ґрунті залежить від природної зони і статі досліджуваних, а також відрізняється для різних мікроелементів. Найбільш тісні кореляційні зв'язки між продуктивністю мислення нами були відмічені для вмісту молібдену в осіб жіночої статі, які проживають в Поліській зоні. Так, зокрема, було встановлено, що для жінок, які проживають в цій природній зоні в районах радіаційного забруднення, існує прямий кореляційний зв'язок між досліджуваними показниками. А для жінок – жителів цієї ж природної зони без радіаційного забруднення зв'язок між продуктивністю розумової діяльності і концентрацією молібдену має обернений характер.
Keywords: кореляційний аналіз; продуктивність мислення; мікроелементи; радіаційне забрудення