Фреймові структури на позначення зовнішності людини в літературно-художньому дискурсі - Козак, Софія Веніамінівна; Kozak, Sofiia V. (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, 2014)
Досліджено функціонування фреймових структур, що описують зовнішність людини в літературно-художньому дискурсі на прикладі фрейму «ЗОВНІШНІСТЬ» у романі німецького письменника Ліона Фейхтвангера «Ієфай та його дочка». У дослідженні послуговуємося термінами «фрейм» і «термінал», розглядаючи їх як когнітивні утворення, що знаходять своє мовленнєве втілення в дискурсі відповідно через фреймові структури й термінальні елементи. Фреймову структуру, зокрема, визначаємо як об‘єднання лексико-синтаксичних одиниць, що представляють відповідні фрейми в дискурсі та пов‘язані спільною участю в актуалізації авторської прагматики. Визначено основні термінали, що належать до фрейму «ЗОВНІШНІСТЬ», та проаналізовано лексичні одиниці, що представляють термінали зазначеного фрейму. Досліджено когнітивно-прагматичні особливості фреймових структур, що описують зовнішність людини у німецькомовній художній прозі. Проведений аналіз довів, що фреймові структури на позначення зовнішності людини є ефективним механізмом експлікації авторських думок не тільки щодо зовнішнього вигляду персонажів, але й їхніх характерів та внутрішнього світу. The article is dedicated to the investigation of the peculiarities of the functioning and verbal filling of the frame structures that denote human appearance in German literary discourse represented by the novel of Lion Feuchtwanger “Jephtha and his Daughter”. The term frame got into the branch of linguistics from cognitive psychology and became a distinctive contact link between language structures and their correlates in reality. Being actualized and mobilized by an author, frames form a discourse, define its quality and pragmatics. The analyzed extracts of the literary work "Jephtha and his Daughter" represent interesting examples of the frame structures, which denote human appearance, the study of which made it possible to investigate cognitive-pragmatic features of the frame structures which represent the frame “APPEARANCE” in the belles-lettres discourse. The terminal elements, which represent outer features, play an important part in the verbal presentation of the frame “APPEARANCE”, as they help the author to express not only the outward traits but also the nature of the main characters of the novel as well as their inner world.
Frame Structures Describing Human Appearance in a German Literary Discourse
Keywords: appearance; frame; frame structure; terminal; terminal element; зовнішність; фрейм; фреймова структура; термінал; термінальний елемент