Тематичні компоненти у готичних романах - Єфименко, Тетяна Миколаївна; Yefymenko, T.M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Статтю присвячено мовним аспектам містичного, фантастичного, таємничого як жанровим ознакам англійського готичного роману XVIII ст., встановлено функціонування поняттєвих компонентів містичного, фантастичного, таємничого в цьому романі. Здійснено формально-логічний аналіз та визначено функціональне призначення базової тематики ранньоготичних творів й можливе трактування їхнього змісту як джерела породження різноманітної сюжетної лінії. The article is devoted to the linguistic aspects of the mystical, fantastic, mysterious, as a genre signs of English Gothic novel of the 18th century, installed functions of the conceptual components of mystical, fantastic, mysterious in the English Gothic novel. The formal-logical analysis was made in the work and functionality functionality of the basic subjects of early Gothic novel and possible interpretations of their meaning, as a source of generating diverse storyline. Determined that gothic – a standardized, formula system completely of such atmosphere where fear and terror in the reader caused predictable poetic, stylistic devices.
Thematic components in Gothic novels
Keywords: містичне; mystical; фантастичне; fantastic; таємниче; mysterious