Теоретичні підходи до соціологічних досліджень практик споживання - Шконда, Ірина Олександрівна; Шконда, Ирина Александровна; Shkonda, Iryna O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Вихід процесу споживання за рамки економічної сфери зумовив підвищення уваги до проблем споживання серед представників усіх соціальних наук. Споживання стає ядром соціальної структури, домінуючим соціальним процесом, підкорює складники суспільного відтворення: виробництво, обмін, розподіл, проявляючись у всіх соціокультурних практиках. Споживацькі практики виявляються як елемент повсякденності, що розкриває основні способи соціального існування в межах певної культури та історичної епохи. Вивчення споживацьких практик уможливлює розуміння не лише процесу споживання, але і його суб’єктів, а також процесу взаємодії між ними. Modern consumption gone beyond the economic sphere. It’s led to increased attention to the problems of consumption among all social sciences. The consumption character is getting changed alongside its functions, social position, and role in man’s daily life. Its state is also changing, making it the dominating social process, setting it to the basis of the reproduction process, conquering other components like production, exchange, division, manifesting itself in all sociocultural practices. The consumption practices manifested as an everyday life element, discovering the main means of social existing in the scopes of some culture and historical epoch. There are several types of consumption practices, patterns of consumption. The sociological research of consumption practices enables not only to understand the consuming process but also its subjects and their interaction process.
Theoretical Approaches to the Sociological Studies of Consumption Practices
Keywords: споживання; практики споживання; споживацька поведінка; культура споживання; consumption; consumption practices; consumer behavior; consumption culture