Танець як знаковий код українського народу - Кіндер, Карина Рудольфівна; Козачук, Олег Дмитрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Одним з феноменів, що дозволяє долати вербальні комунікативні бар’єри та налагоджувати міжкультурнийдіалог, зберігаючи і транслюючи культурний досвід у найбільш виразнійі доступнійдля сприйняття формі, є танець. Хореографічний «текст»проникає у свідомістьі сприймається людиною у вигляді системи знаків. Знаючи, наприклад, значення поз, жестів та рухів, людина «схоплює»внутрішній зміст того, що відбувається, оскільки вказані особливості поведінки вона розуміє як знаки, що несуть певну інформацію про художньо-естетичні цінності, психологічні стереотипи, специфічні регіональні та локальні ознаки, різноманітні ракурси пластичного мислення людей, що проживають на теренах України.
Keywords: танець; символіка; національна культура