Українська підляська говірка в поезії Юстини Королько: синтаксичний рівень - Яворський, Андрій Юрійович; Yavorskyi, Andrii YU. (Товариство з обмеженою відповідальністю "Видавничий дім "Гельветика", 2014)
У поезії Юстини Королько проаналізовано синтаксичні особливості підляської говірки. Використані авторкою підляські елементи систематизовано і прокоментовано з погляду походження. З’ясовано специфіку застосування поетесою говіркових елементів. Ю. Королько не просто зробила спробу використання окремих діалектизмів чи стилізації під діалектне мовлення. Її твори суціль написані підляською говіркою, яка, по суті, виконує функцію літературної мови. Тексти настільки повно репрезентують українські говірки Північного Підляшшя, що можуть з успіхом використовуватися як матеріал для діалектологічних студій.

Syntactic peculiarities of Podlasian dialect in Justine Korolko’s poetry are analyzed. Podlasian elements used by writer are systematized and commented in terms of their origin. The specificity of use of the Podlasian patois elements by the author is indicated. J. Korolko not only attempted to use certain dialecticism or imitation of dialect speech. Her works are written in Podlasian dialect, which essentially serves as a literary language. The texts fully represent the North Podlasian Ukrainian dialects and can be successfully used as a material for dialectological studies.
Ukrainian Podliasian Dialect in Justine Korolko’s Poetry
Keywords: діалект; підляська говірка; синтаксичний діалектизм; словосполучення; складне речення; dialect; Podlasian dialect; syntactic dialecticism; phrase; sentence clause structure