Заходи поліпшення гідроекологічного стану оз. Кримне - Познанська, Юлія Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Випускна кваліфікаційна робота присвячена дослідженню одного із найбільших озер Шацької групи. А саме озеро Кримне. Дослідження є важливимдля раціонального використання та охорониозер нарегіональному рівніта розробки заходів сталого використання природокористування. В роботі проаналізованітеоретичні засади лімноекології, запропонована методика проведення дослідження гідроекологічного стану озера, проаналізовані наукові публікації по темі дослідження. Розглянутоособливості природних умов водозбору озера, морфометричні та гідрологічні характеристики озера.Досліджено забруднення води озера, антропогенна трансформація водозбору, проведена оцінкаевтрофікації водойми за індексомNDVI та її динаміки.Встановлено, що гідроекологічний стан озера Кримне на даний час задовільний, але має ознаки прогресуючого евтрофікування. Це потребує уваги, розробки та реалізації природоохоронних заходів. Розроблено заходи зменшення евтрофікованості та поліпшення гідроекологічного стану озер. Вони включають:створення буферних зон уздовж берегової лінії, контроль нераціонального використання сільськогосподарських угідь у межах водозбору озера, модернізацію системи водовідведення та очищення комунальньних стічних вод, ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ та джерел забруднення озера, гідроекологічний моніторинг, встановлення режиму обмеженого природокористування на озері та в межах його водозбору, біоремедіацію та регулювання гідробіологічного режиму, інформаційно-освітня робота серед місцевих мешканців.
Keywords: озеро; лімносистема; гідроекологічний стан озера; евтрофікація; заходи поліпшення гідроекологічного стану