Американоцентризм оповіді у романах Жоеля Діккера - Михальчук, Світлана Олександрівна (Одеський національний морський університет, 2024)
У статті розглядається феномен американоцентризму у творчості швейцарського письменника Жоеля Діккера, зокрема в його романах «Правда про справу Гаррі Квеберта» і «Зник-нення Стефані Мейлер». Американоцентризм у літературі, а саме у творчості франкомовних авторів, можна розглядати як певну тенденцію до фокусування на американських темах, контекстах або образах у їхніх тво-рах. Це явище можна пояснити кількома чинниками: культурною експансією США; літературними традиціями; біографічною зумовленістю оповіді; транснаціональним контекстом. Американізація сюжету, локалізація героїв на теренах США, використання англомовних запозичень є характерними для сучасних французьких і франкомовних авторів. Ж. Діккер, попри своє європейське походження, часто використовує американські реалії, культурні контексти й локації як центральні елементи творів. Проаналізовано, як автор конструює оповідь, інтегруючи елементи американської культури, і те, як це впливає на сприйняття читачами його тек-стів. Також розглядається питання, використання Ж. Діккером американських декорацій і менталь-ності є спробою адаптації до глобалізованого книжкового ринку чи ж це справжнє захоплення Амери-кою та її культурою. Аналіз базується на текстуальних прикладах та інтерв’ю з автором.Додатково розглядаються характерні риси, що відрізняють оповідь Ж. Діккера від інших авто-рів, які звертаються до американської тематики. Зокрема, увага приділяється його майстерності в побудові сюжетних ліній, створенні напруження й інтриги, а також використанні детективних елементів. Підкреслюється, як американоцентризм сприяє розвитку персонажів і загальній динаміці оповіді. Особливу увагу приділено аналізу персонажів, їхніх мотивацій і внутрішніх конфліктів, що часто відображають типово американські цінності і стереотипи.Таким чином, стаття пропонує всебічне дослідження впливу американської культури на творчість Жоеля Діккера, а також вивчає, як його романи сприяють діалогу між європейською й американською літературними традиціями.Ключові слова: американоцентризм, франкомовний роман, англіцизми, американізми, детектив.
Keywords: американоцентризм; франкомовний роман; англіцизми; американізми; детектив; 821(494)’06.09(092)