Міжнародні макросоціальні показники: потенціал соціологічної компаративістики - Сальнікова, Світлана; Мурадян, Олена; Яшкіна, Дар’я (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
У статті продовжено розгляд низки ініційованих міжнародними інституціями проєктів, які є джерелом системи показників для порівняльного вивчення суспільств на глобальному рівні, а також розширюють спектр методичних й аналітичних інструментів у соціології. Дослідницька розвідка є змістовим продовженням статті з аналізу міжнародних макросоціальних показників як аналітичних інструментів у соціології, вони поєднані актуальністю та обґрунтуванням окремих положень і повинні розглядатися в сукупності. Виокремлені авторами обмеження під час викорис-тання даних міжнародних порівняльних проєктів (порівнюваність, інтерпретація й рейтингування) отримують додаткові інтерпретації, спричинені різною кількістю країн-учасниць, проєктів через пандемію коронавірусу, а також темпоральними змінами в структурі показників. Продемонстровано обчислення індексів, візуальні відмінності даних у темпоральному та просторовому вимірах. Ця частина дослідження, аналогічно до попередньої, також акумулює достатній обсяг електронних посилань про міжнародні проєкти в межах одного джерела. Потрібно зауважити, що кількість і тематична варіативність міжнародних макросоціальних показників не вичерпується цим дослідженням.
Keywords: відкриті дані; вторинні дані; індекс; міжнародний проєкт; порівняльний аналіз; 316