Problems of Spiritual and Religious Re-education of Prisoners in the Prisons of the Russian Empire in the Nineteenth Century - Levchuk, I.; Левчук, І. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
The experience of spiritual and religious re-education of prisoners in the prisons of the Russian Empire in the nineteenth century is studied. The activity of the clergy in the context of spiritual and religious re-education of individuals who committed the illegal acts is analyzed. The prison authorities, clergy and governor were dealing only with religious propaganda, and the prison regime itself with all its inherent injustices and hardships caused no desire for prisoner’s rehabilitation. Insufficient material support of prisons only worsened the situation where in addition to the frequent lack of churches and chapels in the prisons, the lack of libraries, spiritual and religious literature, also was not maintained a good salary level for the prison clergy.Досліджується досвід духовно-релігійного перевиховання ув'язнених у в'язницях Російської імперії у XIX столітті. Проаналізовано діяльність священнослужителів в контексті духовно-релігійного перевиховання осіб, які вчинили протиправні діяння. Священик обов'язково був включений до персоналу в'язниці. Його обов'язки, що стосувалися богослужіння у церкві, і релігійно-моральний вплив на ув'язнених, були передбачені у статуті в'язниці. Священик був відповідальним за турботу про моральність ув'язнених. Він виконував багато функцій: судив у тюремній церкві, виконував усі церковні обряди (поховання, хрестини і т.д.); вів бесіди з ув'язненими на релігійні і моральні теми, викладав Закон Божий неповнолітнім ув'язненим. Стан церков в обласних і районних центрах Російської імперії характеризувався як надзвичайно важкий, особливо, при в'язницях, де грошей не вистачало навіть на підтримання їх зовнішнього вигляду. І якщо матеріальний добробут сільського духовенства складалася з пожертвувань прихожан, тюремний священик з паствою з ув'язнених не міг розраховувати на фінансову допомогу з їхнього боку. Таким чином, тюремні священнослужителі були в тяжкому становищі, що не могло не впливати на виконання ними своїх обов'язків.
Проблеми духовно-релігійного перевиховання в’язнів у тюрмах Російської імперії в ХІХ столітті
Keywords: spiritual and religious re-education; the clergy; the Society of Trustees of the prison; духовно-релігійне перевиховання; священнослужителі; Товариство піклувальне про тюрми