Психологічні особливості прояву стресових реакцій у екскомбатантів - Виногродський, Богдан Валерійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі описано актуальність дослідження в галузі психології емоційних станів, що дозволяє якісніше охарактеризувати вплив індивідуальнопсихологічних особливостей на прояв стресових реакцій у специфічної категорії осіб, - екскомбатантів. При цьому варто також відмітити, що однією з теоретичних концепцій є положення про те, що характер стресової реакції у екскомбатантів залежить від індивідуально-типологічних особливостей та їх особистісних рис, а також від впливу психотравмуючих подій, пережитих ними під час перебування в умовах бойових дій. У першому розділі розглянуто результати теоретичного аналізу емоційних станів особистості, а також визначено основні дефініції: «комбатант» та «екскомбатант». Проаналізувавши медико-психологічну наукову літературу з даної проблематики резюмуємо, що стресова реакція особистості у великій мірі залежить від вродженої типології нервової системи особистості та особливостей психотравмуючих подій, пережитих нею. У другому розділі описано психодіагностичний інструментарій, спрямований на виявлення особливостей стресової реакції у екскомбатантів. Також було зроблено висновки, що екскомбатанти схильні до трьохвекторних стресових реакцій: напад, втеча-уникнення, або оцепеніння, що супроводжується відповідним емоційним фоном: агресією, депресією або розпачем. Враховуючи те, що дані емоційні реакції на стресовий подразник є спонтанними, а їх поведінка є непередбачуваною, - то після гострих стресових реакцій відбувається усвідомлення своїх дій вже пост-фактум, що призводить до глибокого дискомфорту. Екскомбатанти неусвідомлено або стаютьагресивними, роздратованими, - або замикаються в собі, уникають контактів з соціумом, ведуть інертний спосіб життя. Новизна дослідження полягала в теоретичному узагальненні та розширенні існуючих напрямів дослідження проблеми емоційних станів екскомбатантів, здійсненні емпіричного аналізу особливостей їх стресової реакції. Практичне значення полягало у використанні отриманих даних та зібраної теоретичної бази даних у подальшому дослідженні феномену стресової реакції у екскомбатантів. Також отримані результати зможуть використовуватись у діяльності психологів, що працюють із комбатантами та екскомбатантами з метою профілактики дистресів та посттравматичних стресових розладів. Дослідження психологічних аспектів стресової реакції екскомбатантів є актуальним на сьогоднішньому етапі розвитку психологічної науки і отримані результати можуть бути використані для подальшої оптимізації шляхів подолання стресів, дистресів та посттравматичних стресових розладів у військовослужбовців, що перебували в умовах бойових дій.
Keywords: комбатанти; екскомбатанти; емоційні стани; психотравмуючі ситуації; стресові реакції; стрес; дистрес; посттравматичний стресовий розлад