Еколого-економічний аналіз та шляхи реалізації виробничих процесів у сфері виробництва біодизелю - Логвиненко, Назарій Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню проблем виробництва біодизельного палива, еколого-економічній оцінці та сучасним технологіям у цій галузі. Розглянуто загальнонаукові засади, наукові досягнення, розробкипровідних вітчизняних та зарубіжних фахівців у галузі виробництва альтернативних видів енергії та порівняння техніко-економічної ефективності. Проведено аналіз світових прогнозів розвитку відновлюваних джерел енергії. Визначено сучасний стан та перспективи розвитку біоенергетики в Україні. Проаналізовано типові інвестиційні проекти будівництва біодизельних заводів. Оцінено еколого-економічну ефективність виробництва біодизеля та біоетанолу в Україні. Встановлено розвиток ринку олійних культур для виробництва біодизеля та визначено нові підходи до економічних досліджень біоенергетичних технологій. Визначено перспективні напрями виробництва біодизеля в Україні. Розраховано економічну та енергетичну ефективність виробництва озимого ріпаку та біопалива на його основі.
Keywords: ріпак; біодизель; відновлювальні джерела енергії; біодизельні установки; біоенергетичні технології; біоенергетика