Етапи формування вокально-технічних навичок здобувачів вищої освіти у класі естрадного співу - Зарицький, Андрій Олександрович; Мрочко, Віктор Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Важливою складовою професійної компетентності майбутнього фахівця у сфері музичного мистецтва естради є формування вокально-технічних навичок. У класі естрадного співу здобувачі освіти мають можливість оволодіти кваліфікованими знаннями, практичними уміннями та навичками, які сприятимуть розвитку виконавської майстерності, зокрема вокальної техніки. Мета статті полягає у визначенні оптимальних етапів формування вокально-технічних навичок здобувачів вищої освіти у класі естрадного співу. Методологія статті базується на використанні досліджень у галузі вокальної техніки та педагогічної практики викладачів естрадного співу. Аналіз наукових досліджень з даної проблематики дозволив визначити важливі проблеми, які виникають у процесі формування вокально-технічних навичок студентів, виявити ефективні методи їх вирішення. Наукова новизна статті полягає у визначенні етапів формування вокально-технічних навичок здобувачів вищої освіти у класі естрадного співу. У статті проаналізовано сучасні методики розвитку вокальної техніки, охарактеризовано етапи роботи, систематизовано форми та методи для практичного застосування. Зокрема, розглянуто методи та прийоми розвитку вокального дихання, інтонування, дикційно-артикуляційного апарату, які відіграють важливу роль у формуванні вокальної техніки. Висновки. Формування вокально-технічних навичок є важливою складовою підготовки майбутніх виконавців. Вивчаючи основи вокальної техніки здобувачі освіти мають можливість розвивати музичний слух, пам'ять, удосконалювати вокальну та виконавську майстерність. Окрім того, у статті наголошено на важливості індивідуального підходу, який допомагає викладачам естрадного співу розвивати вокальні здібності кожного студента відповідно до його здібностей та можливостей. У статті висвітлені важливі етапи формування вокально-технічних навичок здобувачів вищої освіти у класі естрадного співу та пропонуються ефективні методи та завдання для кожного етапу. Ці методи можуть бути корисними як для викладачів, так і для здобувачів освіти, які прагнуть покращити свої вокальні навички та розвинути свій творчий потенціал.
Keywords: вокально-технічні навички; вокальне мистецтво естради; здобувачі вищої освіти; етапи формування; методи та форми роботи; 784.8:734.41