Інноваційні методи тренування у фізичній та технічній підготовці студентів – волейболістів - Целуйко, Андрій Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дослідження направлене на підвищення ефективності підготовки студентів – найбільш гостра проблема студенської молоді. Роботу багатьох спортивних закладів характеризують втрати спортивних дарувань, а також незацікавленість студентів у спорті. Традиційними стали роз’єднаність вищих навчальних закладів у вирішенні завдань масового студенського спорту, недостатня відповідність організаційних форм підготовки досягненням сучасної методики. Важливу роль відіграє обґрунтування теоретико–методичних положень такої підготовки, яка забезпечить гармонійний розвиток дітей та одночасно закладе фундамент для досягнення вершин спортивної майстерності. У нашій розробці ми врахували комплекси спеціальних вправ, спрямованих на поліпшення технічної та фізичної підготовки. Було визначено, що систематичне використання методики яку ми розробили розробленої, сприяє оптимізації процесу розвитку фізичної підготовки та технічної. Наша розроблена методика щодо підвищення рівня технічної та фізичної підготовки, випробувана в ході педагогічного експерименту, продемонструвала свою ефективність. Отримані результати педагогічного експерименту свідчать про значуще поліпшення показників як у фізичній, так і у технічній підготовленості молодих волейболістів.
Keywords: загальна фізична підготовка; спеціальна фізична підготовка; швидкісно-силова підготовка; швидкісна підготовка