Корекція психофізичного розвитку дітей дошкільного віку з порушеннями мовлення засобами логоритміки - Суслик, Богдана Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній (магістерській) роботі здійснено науковий аналіз проблеми корекції вторинних порушень у психофізичному розвитку дітей дошкільного віку з порушеннями мовлення із застосуванням засобів логоритміки. Розроблено комплексну методику та виявлення рівнів музично ритмічного розвитку дітей. Корекційна робота під час занять із логоритміки з дітьми у віці 5-6 років із порушеннями мовлення спрямована на розвиток мовленнєво-рухового апарату, з акцентом на його темпоритмічній основі, дрібної моторики, загальної психомоторики, на виправлення неправильної постави. Методика корекційної роботи з дітьми віком 5-6 років, які мають порушення мовлення, включала три етапи: мотиваційно-пропедевтичний, понятійно-пізнавальний, музично ритмічний. Доведено ефективність запропонованої методики занять з логоритміки, що дозволяє підвищити рівень корекційно-розвивальної й навчально-виховної роботи з дітьми дошкільного віку із порушеннями мовлення.
Keywords: порушення мовлення; логоритміка