Психолого-педагогічні аспекти соціалізації та соціальної взаємодії осіб з порушеннями інтелектуального розвитку - Луканьова, Людмила Олексіївна (Baltija Publishing, 2025)
Представлений у статті матеріал окреслює та обґрунтовує сучасні інноваційні та практико-орієнтовані вектори соціалізації, соціальної адаптації та психолого-педагогічного супроводу в Україні: створення соціальних умов, сприятливих для їх розвитку, подолання наявних порушень розвитку (корекція, реабілітація) та можливих вторинних розладів здійснення комплексних корекційно-реабілітаційних заходів, спрямованих як на профілактику, так і на компенсацію наслідків соціально-педагогічної та емоційної депривації, забезпечення належної 524поінформованості дітей з нормальним розвитком про своїх однолітків зособливими освітніми потребами, а також рівного права всіх без винятку учнів на отримання якісних освітніх послуг. Забезпечити: узагальнення інклюзивної освіти та окреслення змістовних відмінностей (використання спеціальних інноваційних форм організації, індивідуально-диференційо-ване поглиблення змісту освіти та відповідне формування освіти). Розроблено уніфіковану схему створення інклюзивного освітнього середовища в закладах освіти. Це допоможе у розробці та впровадженні ефективних освітніх технологій, що ґрунтуються на ґрунтовному науковому та дитиноцентриському підході.
Найважливішим завданням сьогодення в педагогіці розглядається завдання повної реалізації прав на якісну освіту дітей з ООП. Це основна умова їх ефективної соціалізації, яка забезпечить таким дітям активну повноцінну участь в житті суспільства та успішну самореалізацію і соціальну діяльність. Обов’язком педагогів, родини, однолітків, всіх, хто її оточує, є життєва необхідність допомогти їй у цьому. Тільки в цих умовах ми зможемо в повній мірі соціалізувати дитину з особливими потребами, адже всі діти то наше майбутнє, і від їхньої діяльності теж буде залежати життя цілих поколінь.
Keywords: Порушення інтелектуального розвитку; Інклюзивна освіта; соціальна взаємодія; корекція розвитку; соціальна адаптація; спеціальна освіта