Міста Волинської області у децентралізаційній реформі - Малиновський, Валентин Ярославович; Malynovskyi, Valentyn Ya. (Київський національний університет будівництва і архітектури, 2018)
Досвід децентралізаційної реформи 2015-2018 рр. показав, що процес створення об’єднаних територіальних громад (далі – ОТГ) у містах України став найбільш проблемним. З метою спростити процес об’єднання навколо міст обласного значення, 1 травня 2018 р. вступив у дію Закон України, що відкрив можливість таким містам об’єднати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром ОТГ без зайвих бюрократичних процедур, зокрема, без проведення виборів міського голови і депутатів міськради. Зазначений Закон, нарешті, зрушив з мертвої точки процес створення ОТГ на базі міст обласного значення в Україні. Улітку-восени 2018 р. було створено п’ятнадцять таких міських ОТГ. На жаль, на Волині так і не вдалося створити жодної такої ОТГ. Без кардинального вирішення зазначеної проблеми, Україна матиме спотворений територіальний устрій, що потребуватиме повторного реформування, яке згодом зробити буде надзвичайно складно та фінансово затратно.
Keywords: об’єднані територіальні громади; органи місцевого самоврядування; процес об’єднання; територіальний устрій