Оцінка екологічного стану меліоративних каналів Центрального парку культури і відпочинку імені Лесі Українки міста Луцька за макрофітами. - Нетробчук, Ірина Марківна; Чижевська, Лариса Тарасівна; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Полянський, Сергій Володимирович; Стельмах, Валентина Юріївна; Ковальчук, Сергій Ігорович; Качаровський, Роман Євгенович (Видавнича група "Наукові перспективи", 2024)
Проблема погіршення екологічного стану в Україні загалом та Волинській області зокрема, є актуальною і вимагає постійної уваги у зв’язку зі зростаючим антропогенним навантаженням на водні об’єкти, тоді як покращення екологічного стану, забезпечить дотримання одного з базових принципів євроінтеграції – права кожної людини на чисте довкілля. За умови неможливості проведення комплексних наукових досліджень, якість води та загальний екологічний стан водойм досліджується малозатратним експрес-методом біоіндикації, використовуючи водні рослини (макрофіти), що отримав останнім часом широке визнання та поширення.
Keywords: екологічний стан; меліоративий канал; макрофіти; Центральний парк культури і відпочинку міста Луцька; якість води; оцінка якості води; цвітіння води; забруднення; індекс Майєра; рослини-індикатори; місто Луцьк; Волинська область