Експериментальна психологія - Павлюк, Тетяна Миколаївна (My University, 2020)
Експериментально-дослідницька підготовка студентів-психологів має здійснюватися у двох основних напрямах, Перший – самостійно проводити експериментально-психологічні дослідження. Другий напрям підготовки студентів психологів пов’язаний із уміннями аналізу методологічного апарату експериментально-психологічних досліджень, оцінкою валідності проведених психологічних експериментів, достовірності отриманих результатів і можливості їх застосування у психологічній практиці. Для успішної реалізації такої підготовки студентам потрібно опанувати основи методології наукового пізнання, методології проведення наукового експериментально-психологічного дослідження, ознайомитися з історичними причинами та науковими передумовами запровадження експерименту в психології, розвитком експериментального дослідження психіки у вітчизняній та зарубіжній психології, особливостями експериментального методу на сучасному етапі розвитку психологічної науки. Вивчення навчальної дисципліни «Експериментальна психологія» дасть змогу студентам зосередитися на проблемі методів психологічних досліджень, зрозуміти відмінність експерименту від інших методів дослідження, усвідомити ті величезні можливості, які відкриваються в процесі психологічного експерименту.
Keywords: експериментальна психологія; експеримент; квазіексперимент; кореляційне дослідження; методологія науки; наукова проблема; наукова гіпотеза; експериметальна гіпотеза; 159.9.07(072)