Корекція показників фізичного стану школярів сучасними засобами оздоровчо-рекреаційного спрямування - Футорний, Сергій; Маслова, Олена; Гопей, Максим; Futornyi, Serhiy; Maslova, Olena; Hopey, Maksym (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Аналіз теоретичних аспектів і сучасних підходів адаптивного фізичного виховання засвідчив, що створення можливостей для практичних занять фізичним вихованням не лише підвищує рівень загальної працездатності й фізичної підготовленості школярів, а й сприяє їх загальному розвитку, покращенню показників фізичного стану. Мета дослідження – визначити ефективність упровадження засобів оздоровчо- рекреаційної спрямованості щодо корекції показників фізичного стану школярів із вадами слуху. Матеріали й методи. Теоретичний аналіз й узагальнення даних науково-методичної літератури нами використано для вивчення проблематики питання корекції показників фізичного стану засобами оздоровчо-рекреаційної спрямованості. Проведений теоретичний аналіз дав змогу визначити актуальність дослідження, уточнити та конкретизувати мету й спрямованість експерименту. Показники фізичного стану визначали за допомогою викопіювання даних із медичних карт школярів. Аналіз та обробку отриманих у ході викопіювання показників здійснювали за допомогою методів математичної статистики. Результати роботи. Порівняльний аналіз даних засвідчив наявність позитивних змін у процесі фізичного розвитку школярів із вадами слуху експери- ментальної групи, що проявилось у поліпшенні середніх значень індексних показників фізичного стану. Перспек- тиви подальших досліджень полягатимуть у вивченні впливу запропонованої нами технології щодо змін рівня теоретичної, технічної, тактичної й особливо фізичної підготовленості школярів із вадами слуху.Analysis of theoretical aspects and current approaches to adaptive physical education has shown that creating opportunities for practical physical education not only increases the level of schoolchildren general performance and physical fitness, but contributes to their overall development, improving physical condition. The objective of the study is to determine the effectiveness of the introduction of health-improving and recreational facilities to the correction the physical condition of schoolchildren with hearing impairments. Materials and Methods. Theoretical analysis and generalization of data from the scientific and methodological literature were used by us to study the issue of correction of physical condition by means of health and recreational orientation. The conducted theoretical analysis made it possible to determine the relevance of the study, to clarify and specify the purpose and direction of the experiment. Indicators of physical condition were determined by copying data from medical records of schoolchildren. Analysis and processing of data obtained during copying was carried out using the methods of mathematical statistics. Results of the Study. Comparative analysis of the data showed the presence of positive changes in the process of physical development for schoolchildren with hearing impairments of the experimental group, which manifested itself in the improvement of average values of physical conditions' indicators. Prospects for further research will be to study the impact of our proposed technology on the level of theoretical, technical, tactical, and especially the physical fitness of schoolchildren with hearing impairments.
Correction of Indicators of Schoolchildren's Physical Condition by Modern Facilities of Health-Improving and Recreational Direction
Keywords: школярі; вади слуху; корекція; показник; фізичний стан; технологія; schoolchildren; hearing impairments; correction; indicator; physical condition; technology