Електронний архів українського фольклору як діалектографічне джерело: лексичний рівень - Грицевич, Юрій Васильович (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2019)
Статтю присвячено аналізу діалектної субстантивної лексики на матеріалі уснопоетичних текстів Електронного архіву українського фольклору. З’ясовано семантику зафіксованих іменників. Досліджуваний матеріал дав змогу виділити такі лексико-семантичні групи: 1) лексика на позначення осіб за родом їх діяльності чи заняття; 2) лексика на позначення членів сім’ї, родини, сімейних зв’язків; назви осіб за матримоніальною, віковою ознакою; 3) лексика на позначення назв будівель, сільськогосподарських споруд, їх частин та інших, пов’язаних з ними предметів; 4) назви одягу і взуття; 5) назви їжі, напоїв, посуду, кухонного начиння; 6) назви предметів хатнього і ширше – господарського призначення; 7) лексика на позначення реалій тваринного та рослинного світів; 8) апелятивні назви географічних об’єктів та ін. У науковий обіг уведено новий лексичний матеріал, який можна використати для подальших діалектологічних досліджень. Залучений для дослідження фактаж підтверджує думку про наявність у мові фольклору вузькодіалектних елементів, а отже, є вагомим аргументом на користь того, що фольклор репрезентує один із функційних різновидів діалектного мовлення.
Keywords: фольклор; діалект; лексика; іменник; лексико-семантична група; Електронний архів українського фольклору; номінація; 398(=161.2):004.651