Постімперський простір в рецепції мандрівника : версії А. Стасюка та Ю. Андрухович - Калинюшко, Олеся Анатоліївна; Kalyniushko, Olesia A. (Видавничий дім «Гельветика», 2015)
У статті досліджено особливості відтворення постімперського простору в травелогах «Дорогою на Бабадаґ» А. Стасюка та «Лексикон інтимних міст» Ю. Андруховича. Зіставлено образи мандрівників у романах як виразників антиколоніального світогляду. Проаналізовано варіанти подолання колоніального комплексу, запропоновані авторами. Простежено вияв спротиву письменників експансіоністській політиці колишніх метрополій через втілення постмодерністського принципу децентрації та заперечення історії як загальнокультурної категорії.

The article is concerned with the peculiarities of the representation of postimperial space in the travelogues “On the Road to Babadag” by A. Stasiuk and “The Lexicon of Intimate Cities” by Y. Andrukhovych. The images of travellers as the bearers of anticolonial world outlook have been compared in the novels. Proposed by the authors ways of colonial complex overcoming have been analysed. The exposure of writers’ resistance to expansionary policy of the metropolises through the implementation of postmodernist principle of decentration and the denial of history as general cultural category has been traced back.
Postimperial space through the perception of traveller: versions of A. Stasiuk and Y. Andrukhovych
Keywords: травелог; мандрівник; постімперський простір; колоніальний комплекс; «центр – периферія»; travelogue; traveler; postimperial space.; colonial complex; “centre – periphery”