Сучасна література з методикою викладання (Частина 1) - Лавринович, Лілія Богданівна (My University, 2023)
Курс «Сучасна література з методикою викладання (Частина 1)» передбачає вивчення основних художніх явищ зарубіжної літератури межі ХХ–ХХІ ст. у країнах Європи, Північної та Південної Америки, Азії, Австралії, Африки. Його предметом є яскраві риси сучасного літературного процесу, ідейно-тематичні особливості та ознаки поетики зарубіжної літератури останніх десятиліть. Дисципліна має практичне спрямування: аналіз творчості визначних сучасних авторів і методика роботи з їхньою творчістю в літературознавчому циклі дисциплін у вищій школі. Основний об’єкт вивчення – творчість яскравих, знакових постатей сучасного літературного процесу за кордоном, аналіз їхніх творів як цілісних і завершених феноменів та в загальному культурно-філософському та національному контекстах, жанрово-стильові риси творів, основні тенденції образотворення в художній літературі межі тисячоліть та індивідуальні авторські техніки, зреалізовані у творах конкретних письменників (Дж. М. Кутзее, К. Ішіґуро, К. Маккарті, М. Зузак, Дж. Бойн, Ж.-М. Г. Ле Клезіо, А. Барікко, Ж. Сарамаґо, Ю. Ґордер, Т. Транстремер, О. Памук, Цзян Жун, М. Павич, О. Токарчук, В. Шабловський та ін.); а також форми і методи авдиторної та позаавдиторної роботи із їхньою творчістю в літературознавчому циклі дисциплін у ЗВО.
Keywords: сучасна зарубіжна література; методичні рекомендації; методика викладання літератури; аналіз художнього твору; 378.147:821