Психологія посттравматичних стресових розладів - Мельник, Антоній Петрович; Melnyk, Antonii P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Мета викладання навчальної дисципліни передбачає ознайомлення студентів з широким колом теоретико-методологічних питань, повязаних з різноманітними емоційними станами та їх наслідками, практичне оволодіння студентами психологічними методами аналізу екстремальних ситуацій та психотерапевтичних підходів як для вирішення науково-пошукових, так і прикладних завдань. Основними завданнями навчальної дисципліни є формування у студентів розуміння посттравматичних стресових розладів, як наслідку реакції психіки на психотравмуючу ситуацію, озброєння студентів знаннями з питань емоційних станів та їх порушень, розширення розуміння про психотравми, як наслідок психотравмуючих ситуацій, формування вміння здійснювати заходи по наданню психологічної допомоги жертвам психотравмуючих ситуацій, сприяння розвиткові професійно-значимих властивостей особистості, творчого відношення до професійної діяльності.
Keywords: психічна травма; посттравмвтичний стресовий розлад; травматичний стрес; вторинна травма; психотерапія психічної травми; первинна тавма