Маніпулятивна природа комунікативного шуму в діалозі - Морозова, Ірина Борисівна; Morozova, I. B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Проаналізовано проблеми ефективності мовленнєвої комунікації в діалозі крізь призму комунікативного шуму, що впливає на комунікативну інтеракцію. Головна мета дослідження полягає у виокремленні найбільш типових структур речень, що використовуються в діалозі задля передачі чи блокування сприйняття інформації. Наведено різницю між механічними та вербальними шумами, а останні поділяються на навмисні (інтенціональні) та ненавмисні (неінтенціональні). Автор розглядає комунікативну структуру тематичних вузлів та вилучає чинники, що сприяють досягненню мовленнєвої ефективності. Мовленнєва інтенція інтерпретована як особливий тип прагматичного бажання та розрізнено її конвергентний та неконвергентний комунікативні типи, на межі яких можна досягнути комунікативної ефективності. Зроблено висновок про роль вербального комунікативного шуму як могутнього інструменту мовленнєвої маніпуляції. The article analyses the problems of speech communication efficiency in the dialogue through the prism of communicative noise affecting the process of speech interaction. The main objective of this research lies in singling out most typical sentence constructions used in the dialogue for the purpose of transmitting and blocking information perception. A distinction is made between mechanic and verbal noises while the latter are subdivided into intentional and unintentional. The author investigates the communicative structure of thematic cycles and defines the factors contributing to the process of speech efficiency achievement. Understanding the speech intention as a kind of wish to achieve a certain pragmatic aim, the author differentiates between the converging and diverging communicative intentions in the clash of which the speech efficiency may be achieved. A conclusion is made about the role of the verbal communicative noise as the powerful instrument of speech manipulation.
Manipulative Nature of the Communicative Noise in Dialogue
Keywords: комунікативний шум; communicative noise; ефективність спілкування; communication efficiency; комунікативна інтенція; communicative intention