Психологічні особливості соціальних орієнтацій майбутніх фахівців соціономічних професій - Грицюк, Ірина Михайлівна; Hrytsiuk, Iryna (Київський університет імені Бориса Грінченка, 2012)
У роботі обґрунтовано концептуальні засади дослідження проблеми, поглиблено наукові уявлення про соціальні орієнтації та емпірично з’ясовано структурні складові соціальних орієнтацій особистості в межах кваліфікаційної характеристики майбутнього фахівця соціономічної сфери через континуум його мотиваційних, комунікативних, емоційно-ціннісних та поведінкових характеристик. Конкретизовано підхід багатовимірно-функціональної організації соціально-психологічних властивостей, емпірична експлікація якого дала змогу структурувати операціонально-динамічні та емоційно-регулятивні характеристики, що відображено у психологічній моделі майбутнього фахівця соціономічної сфери. Встановлено закономірності відображення психологічного змісту соціальних орієнтацій у функціональній цілісності їх прояву через набуття емоційної рівноваги, мотиваційної відповідальності та професійної релевантності, що відбувається за допомогою механізмів активності, інтерналізації та рефлексивності. In this paper conceptual bases of research issues are reasoned, scientific understanding of social orientation are deepened and empirically found structural components of social orientation of the individual within the job description of the future specialist sotsionomy areas across the continuum of his motivation, communication, emotional value and behavioral characteristics. Multidimensional approach and functional organization of socio-psychological characteristicsm is concretized, empirical explication of which enabled operational structure, dynamic and emotional regulatory features that appear in the psychological model of the future specialist of sotsionomy areas. It is determined the regularities of psychological display of the content of social orientations in the functional integrity of their manifestation through the acquisition of emotional balance, responsibility and professional motivational relevance that occurs through the mechanisms of activity, internalization and reflexivity.
Psychological characteristics of social orientations of future specialists of socionomy professions
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.07 – педагогічна та вікова психологія. – Київський університет імені Бориса Грінченка, Київ, 2012.Dissertation for the degree of Candidate of Science (Psychology) on specialty 19.00.07 - Educational and Developmental Psychology. - Borys Grinchenko Kyiv University. - Kyiv, 2012.
Keywords: соціальні орієнтації; ціннісні орієнтації; соціальна спрямованість; соціально-професійні якості; соціальний тип; фахівець соціономічної сфери; social orientations; value orientations; social orientations; social and professional skills; socionomy specialist