Теоретична граматика: програма нормативної навчальної дисципліни - Каліщук, Діана Миколаївна; Kalishchuk, Diana M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Курс «Теоретична граматика» передбачає аналіз основних проблем морфології, граматичні аспекти зв’язку, власне мовлення, інтерпретацію граматичних категорій га основі строгого зіставлення; демонстрацію граматичної семантики за допомогою структурного моделювання; зростання парадигматичного підходу до синтаксису; принципи системного опису інтерпретації мови загалом та її граматичної структури зокрема. Предметом вивчення навчальної дисципліни «Теоретична граматика» є визначення теоретичної граматики як лінгвістичної дисципліни, що вивчає граматичну будову мови; поняття граматичної будови мови; зв’язок теоретичної граматики з практичної граматикою; принципи граматичного аналізу; морфологія та синтаксис як два головних розділи граматики. Основна мета курсу «Теоретична граматика» - дати глибокі знання структури англійської мови відповідно до сучасних тенденцій розвитку лінгвістики, ознайомити студентів з найновішими напрямками в дослідженнях граматичної структури мови, навчити застосовувати набуті теоретичні знання^ практиці викладання іноземної мови
Програма навчальної дисципліни «Теоретична граматика» підготовки бакалаврів, галузі знань 03 Філологія, спеціальності 035 Філологія (Прикладна лінгвістика), за освітньою програмою "Прикладна лінгвістика"
Keywords: теорія граматичного вивчення; теоретичні основи граматики