Сучасні особливості міжмуніципального співробітництва (на матеріалах Луцької міської територіальної громади) - Баранчук, Фаїна Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У науковому дослідженні здійснено всебічний аналіз теоретико-методичних засад і практичного досвіду міжмуніципального співробітництва, визначено його роль та значення як інструменту розвитку регіонів і європейської інтеграції, зокрема в умовах децентралізації та воєнного стану. У рамках дослідження проаналізовано роль, значення, види та форми міжмуніципального співробітництва в діяльності територіальних громад. Розглянуто адміністративну структуру, а також географічні, соціально-економічні та законодавчі передумови співпраці на прикладі Луцької міської територіальної громади. Досліджено сучасний стан, основні проблеми та виклики міжмуніципального співробітництва громади, оцінено вплив повномасштабної війни на міжнародну діяльність та міжмуніципальні зв’язки. На основі проведеного аналізу запропоновано практичні рекомендації щодо покращення та зміцнення міжмуніципальної співпраці. Результати роботи можуть бути використані органами місцевого самоврядування Луцької міської територіальної громади та Волинської області для удосконалення стратегічного планування міжнародної діяльності, посилення стійкості громади та підвищення ефективності реалізації спільних соціально- економічних і відновлювальних проєктів.
Keywords: міжмуніципальне співробітництво; міжнародна співпраця; Луцька міська територіальна громада; партнерство; місто-партнер; воєнний стан; проєкт