Роль балістичних експертиз у розслідуванні злочинів з використанням вогнепальної зброї - Гусак, Андрій Петрович (Deutscher Herausgeber Professor Dr. Thomas Mann, Institut für öffentliches Recht, Lehrstuhl für Öffentliches Recht, insbesondere Verwaltungsrecht an der Georg-August-Universität Göttingen, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ролі балістичних експертиз у розслідуванні злочинів, пов’язаних із використанням вогнепальної зброї. Автор аналізує сучасні методи ідентифікації зброї, слідів пострілу, куль і гільз, а також оцінює значення судово-балістичних досліджень у процесі доказування. Особливу увагу приділено технічним можливостям сучасних експертних лабораторій, зокрема використанню цифрових баз даних (наприклад, IBIS) та методів тривимірного порівняння зображень. Розглянуто практичні аспекти залучення експертів-балістів на досудовому етапі, їхню взаємодію зі слідчими та прокурорами, а також типові помилки під час вилучення і пакування речових доказів. У статті обґрунтовується необхідність удосконалення підготовки фахівців, розроблення єдиних стандартів проведення експертиз і впровадження автоматизованих інформаційних систем для підвищення ефективності криміналістичної діяльності.
Keywords: балістика; судова експертиза; криміналістика; розслідування злочинів; вогнепальна зброя; доказування; ідентифікація; 343.98