Вікова диференціація стратегій і тактик сімейного дискурсу (на матеріалі сучасної англійської мови) - Галапчук-Тарнавська, Олена Михайлівна; Halapchuk-Tarnavska, Olena M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Статтю присвячено вивченню мовленнєвої поведінки представників різних вікових груп й аналізу стратегій і тактик сімейного дискурсу, зумовлених віком комунікантів. Стратегії варіюють у діапазоні: жорсткі, м’які й гнучкі. Під час системного аналізу сімейного дискурсу виявлено універсально-вікові, преферентно-вікові та ексклюзивно-вікові мовленнєві тактики представників різних вікових груп. Виділено 14 найбільш частотних мовленнєвих ситуацій у межах сімейного дискурсу: незгода, звинувачення, переконання, погроза, попередження, прохання, докір, наказ, скарга, запрошення, поздоровлення, комплімент, знайомство та обговорення планів (ситуації розташовані в списку за ступенем частотності, від найбільш частотних до найменш частотних). Аналіз використання тактико-стратегічного арсеналу дорослими й дітьми дав підстави зробити висновок про те, що вибір стратегії і тактики залежить від типу мовленнєвої ситуації.The article deals with the study of speech behavior of different age group representatives and with the analysis of discourse strategies and tactics in English familial discourse. After an exploration of young and elderly speech peculiarities, age neutral, age preferred and age exclusive peculiarities are proposed. A proper overview of the strategies and tactics in symmetrical and asymmetrical family relations is given. In its framework discourse strategies are classified as firm, soft and flexible and tactics as age preferred and age neutral. Discourse strategies and tactics determined by the age of the interlocutors are investigated in the 14 most characteristic speech situations. The choice of the strategy by children and adults is defined by speech situations which are classified as dominating and neutral. In family discourse adults are utilizing wider set of tactics due to the fact they possess higher social status
Age Differentiation of Discourse Strategies and Tactics in English Family Discourse.
Keywords: вікова диференціація; сімейний дискурс; симетричні/асиметричні відносини; мовленнєві стратегії і тактики; мовленнєва ситуація; age differentiation; family discourse; symmetrical/asymmetrical relations; speech strategies and tactics; speech situation