Ретроспектива формування поняття та сучасний стан фізичної реабілітації при хронічному обструктивному захворюванні легень - Андрійчук, Ольга Ярославівна; Andriychuk, Olha (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Мета статті – аналіз науково-методичної, спеціальної літератури з проблем лікування й фізичної реабілітації хворих на хронічне обструктивне захворювання легень для ретроспективного вивчення особливостей формування поняття «хронічне обструктивне захворювання легень» (ХОЗЛ) та сучасний стан фізичної реабілітації при хронічному обструктивному захворюванні легень. У дослідженні ХОЗЛ брали та беруть участь науковці всього світу. Активно приєдналася до цього процесу й вітчизняна наукова спільнота, особливо останні 10 років. Процес вивчення, удосконалення діагностики, лікування та фізичної реабілітації хворих із ХОЗЛ набирає обертів, ураховуючи актуальність проблеми й рівень розвитку науки та техніки. Лікувальну фізичну культуру при захворюваннях органів дихання застосовують на всіх етапах реабілітації хворих. Лікувальна дія фізичних вправ проявляється у вигляді чотирьох основних механізмів, серед яких при розвитку дихальної недостатності на перший план виступає механізм формування компенсації та тонізуючого впливу, а в подальшому — механізм трофічної дії, нормалізації функцій. The objective of the article is to analyze scientific-methodical, special literature on the problem of treatment and physical rehabilitation of patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD), for the retrospective study of peculiarities of formation of the COPD concept and the current state of physical rehabilitation in chronic obstructive pulmonary disease. Scientists from all over the world take part in COPD research. The domestic scientific community actively joined this process, especially in the last 10 years. The process of studying, improving the diagnosis, treatment and physical rehabilitation of patients with COPD spins up, taking into account the urgency of the problem, as well as the level of development of science and technology. Therapeutic physical culture in cases of respiratory diseases is used at all stages of rehabilitation of patients. The therapeutic effect of physical exercises manifests itself in the form of four basic mechanisms. In case of the development of respiratory failure, among them the mechanism of formation of compensation and tonic effect comes to the fore, and in the following place is the mechanism of trophic action of normalization of functions.
Retrospective of the Concept Formation and the Current State of Physical Rehabilitation in Chronic Obstructive Pulmonary Disease
Keywords: фізична реабілітація; хронічне обструктивне захворювання легень; обструкція; дихальна недостатність; фізичні вправи; physical rehabilitation; chronic obstructive pulmonary disease; obstruction; respiratory failure; physical exercises