Comparison of the process of stocks inflow and outflow in accounting systems of foreign countries and in Ukraine in terms of successful management information system formation - Shmatkovska, Tetiana О.; Шматковська, Тетяна Олександрівна (Мукачівський державний університет, 2016)
У статті надано порівняння зарубіжного та вітчизняного досвіду щодо обліку запасів. Встановлено, що запаси займають важливе місце серед об’єктів обліку та управління на підприємстві і є однією з найважливіших статей активу балансу. Розглянуто основні методи обліку вибуття запасів в Україні та за кордоном, визначено переваги та недоліки їх використання на українських підприємствах. Досліджено можливість використання зарубіжного досвіду щодо обліку запасів в Україні. В роботі обґрунтовано, що обрання вірного методу, який дозволяє найточніше провести оцінку з урахуванням інтересів власників підприємства та специфіки його виробничої діяльності, є досить важливим в реаліях сучасності.

In the article a comparison of foreign and native experience of stock accounting is given. It is revealed that inventories take a primary place among the objects of accounting and management of an enterprise and are the one of the most important articles of the asset balance. The main accounting methods of stocks disposal in Ukraine and abroad are considered, benefits and shortcomings of their usage by entities of various type are investigated. The possibility of use of foreign experience of stock accounting in Ukraine is researched. The work proves that it is very important to select the right method that allows making the most closely assessment taking into account interests of owners of the company and the specifics of its production activities.
Співставлення процесу надходження та вибуття запасів в облікових системах зарубіжних країн та в Україні в аспекті формування вдалої управлінської інформаційної системи
Keywords: stock accounting; облік запасів; outflows of stocks; вибуття запасів; methods of reserves depreciation; методи списання вартості запасів; periodic system of accounting; періодична система обліку; permanent system of accounting; постійна система обліку